Facebook Twitter Instagram Pinterest Linkedin
Degradat

Notícies

 

XIV CONCURS DEL BARISTA

Cafès Cornellà dedica la 14ena edició del Concurs del Barista a la formació i el foment de l’ocupació

Més de dos-cents alumnes de les escoles d’hostaleria de la demarcació i candidats del Servei Municipal d’Ocupació de Girona emplenaran el Centre Cultural la Sitja de Fornells de la Selva, seu de l’esdeveniment gastronòmic el proper dimarts 9 de maig

Girona, 3 de maig de 2017 – Alumnes de l’IES Olivar Gran Figueres, les escoles d’hostaleria de Girona i Lloret, l’aula del Ripollès i persones en formació del Servei Municipal d’Ocupació de Girona, entre d’altres, emplenaran el proper 9 de maig l’auditori del Centre Cultural la Sitja de Fornells de la Selva, seu de la propera edició del Concurs del Barista de Cafès Cornellà, el primer concurs barista que es va organitzar a l’Estat espanyol ara farà 14 anys. Plenament consolidat, l’esdeveniment gastronòmic gironí, estarà dirigit en aquesta edició a la formació i el foment de l’ocupació i reunirà més de dos-cents futurs professionals de l’hostaleria. Hi participaran sis baristes seleccionats entre els 800 candidats que han fet el curs de barista l’any 2016 a Cafès Cornellà. Els baristes que competiran pel títol hauran d’elaborar 4 preparacions d'especialitat, amb base de cafè i sense alcohol, 4 cafès espresso i 4 cappuccinos, en 15 minuts. 

Cafès Cornellà també posarà a prova al públic assistent. Des de l’escenari es llançaran preguntes a l’entorn del cafè i del món barista i l’auditori les haurà de respondre. Així mateix es convidarà als assistents a participar en una competició de Latte Art, una divertida disputa en l’art del dibuix amb llet emulsionada, a contrarellotge i eliminatòria. El millor Latte Art també serà guardonat i avaluat pels espectadors. La millor piulada i la millor imatge pujada a Instagram, amb l’etiqueta #barista17, tindran premi.

 

El Millor Barista de l’Any

Optaran a “El Millor Barista de l’Any” Anna Arroyo, alumne de l’IES Vescomtat de Cabrera (Hostalric), Medin Ruiz, de la cafeteria Amicci Coffee & Tapes (Girona), David Brull, barista de la cafeteria GEiEG (Girona), Juan Pablo Osorio, alumne de l’Escola d’Hostaleria de Girona, Yajaira Viviana, de la Cafeteria Granier (Barcelona) i Àlex Alonso, alumne de l’IES Olivar Gran de Figueres. Tots ells seran avaluats tant pels aspectes tècnics i sensorials com per la posada en escena. El jurat sensorial anirà a càrrec d’Anna Vicenç, presidenta de l'Associació Catalana de Sommeliers, Salvador García-Arbós, periodista i gastrònom, Ruben Sanz, de Qualitty Espresso, i Marc Solé, formador de l’empresa Concepto Barista de Barcelona; el jurat tècnic estarà integrat per Marc Saña, de Compak i Albert Homs, professor de l’IES Olivar Gran de Figueres; el professor de l’Escola d’Hostaleria de Girona, Josep Parramon, actuarà en qualitat de jutge líder.

Els concursos del baristes a l’Estat espanyol neixen a Girona amb el concurs organitzat per la torrefactora gironina Cafès Cornellà l’any 2003, impulsat amb l’objectiu de promoure el bon cafè portat a la tassa, a través de la implantació del Mètode Espresso i del foment d’un professional no reconegut fins aleshores al nostre país, el barista o especialista en el coneixement de l'extracció de l'aroma del cafè, amb un control permanent de tots els factors que intervenen en la seva preparació, i en l’elaboració de begudes d’especialitat en base al cafè espresso. 

Per implantar el coneixement sobre el Mètode Espresso i donar impuls a la figura del barista, Cafès Cornellà va posar en marxa a principis de la dècada el Departament de Formació, que avui dia comptabilitza més de 10.000 cursos i més de 8.000 baristes formats.

El proper dimarts 9 de maig, Cafès Cornellà també lliurarà els PINS de Plata i Or, un guardó que premia el coneixement aplicat de la gastronomia del cafè per part dels baristes a les seves cafeteries Punt Espresso (certificació de qualitat en l’elaboració del cafè) durant l’any anterior. El punt i final serà el lliurament del títol “El Millor Barista de l’Any de Cafès Cornellà”. Els dos finalistes optaran al campionat nacional de Catalunya.

 

Cafès Cornellà

Cafès Cornellà, amb seu a Fornells de la Selva, és una empresa familiar fundada l’any 1920. Sobre una superfície de 2.000 m2, la seva planta de torrefacció produeix actualment unes 800 tones de cafè l’any, que equivalen a 86 milions de tasses de cafè servides anualment o més de 77 mil tasses servides a diari. La seva marca, coneguda històricament com “El cafè de Girona” s’ha posicionat arreu de Catalunya a través d’una estratègia basada en el coneixement, la innovació i la col·laboració amb l’establiment client. En aquests moments, a més d’estar progressivament present a la resta d’Espanya, l’empresa exporta a Hongria, França, Ucraïna i Polònia. Al centre de producció de Fornells de la Selva es torren les varietats aràbiga o robusta, procedents de l’Índia, Vietnam, Hondures, Brasil i Etiòpia. Cafès Cornellà compra en aquells orígens que asseguren els alts nivells d’exigència de l’empresa i disposa de controls de qualitat al llarg de tot el procés productiu i d’emmagatzematge, tast, anàlisi i tecnologia interna i externa. El 97% de la producció es comercialitza al canal horeca i el percentatge restant al canal de l’alimentació. Cafès Cornellà, amb una facturació de més de sis milions d’euros, serveix cafè a més de 1.200 clients i comercialitza més de 350 referències de producte complementari al cafè (infusions, xocolates, smoothies …).

L'actual director general de l'empresa és Pere Cornellà, tercera generació d'una saga dedicada al cafè des de fa gairebé un segle. En opinió de Pere Cornellà “la tassa espresso perfecte és la que tothom espera rebre quan demana un cafè”.  Cafès Cornellà fa arribar a les cafeteries i els baristes el producte, el mètode i el sistema necessaris per aconseguir reproduir, en qualsevol situació, la perfecció. Tres generacions Cornellà han seleccionat el millor gra, l’han torrat i l’han fet arribar al consumidor final, a través de les cafeteries, el seu principal client. Cafès Cornellà no té vocació de ser només un proveïdor d’ingredients, sinó que acompanya el client fins al consumidor final, amb el mètode i el coneixement que garanteixen el servei de tasses de qualitat superior, evitant mantenir marges a costa de reduir-la. “Hem apostat per la recerca i la innovació amb l’objectiu d’aportar l’excel·lència a la cafeteria”, afirma el director general. Segons Pere Cornellà “l’espresso perfecte no té secret, s’aconsegueix tècnicament amb 7 grams de cafè i 25 ml d’aigua a 90ºC durant 25 segons”. “El secret està en el professional que el fa, el barista”, assegura.

 

Programa

 

Centre Cultural la Sitja. Narcís Monturiol 31  (Fornells de la Selva, Girona).

 

09.00  Benvinguda i presentació del concurs i participants.

09.30  Actuació dels concursants “El Millor Barista de l’Any”

13.00  Deliberació del jurat i  campionat de Latte Art. Entrega de PINS i premis

14:00  Refrigeri, gentilesa de Cafès Cornellà

Mapa del web  /  Política de privacitat  /  Termes i condicions d'ús  /  Ús de cookies

Copyright 2010 Cafès Cornellà