Facebook Twitter Instagram Pinterest Linkedin
Degradat

Les Tisanes

 

Recuperant tradicions

La majoria d’herbes, flors, fruits i arrels silvestres comestibles que coneixem avui dia, són gràcies a beuratges que s’han fet durant segles a moltes llars, sigui per fins medicinals, nutritius o pel simple plaer del bon gust.

Aquestes tisanes i infusions que de vegades també contenien alcohol, seguien el ritme de.la natura. Les dones eren les encarregades de fer la recol·lecció silvestre i sabien perfectament quan i on s’havien de collir.

No és el mateix collir una flor a la tarda que a primera hora del matí, les seves propietats i gust varien considerablement. Cada planta té un protocol i per tant s’ha d’observar la natura per fer una bona recol·lecció. Les plantes aromàtiques s’han de collir al matí just quan els ha marxat la rosada, però abans que el sol les hagi escalfat massa com per haver-ne evaporat els seus olis essencials.

La tècnica de recol·lecció també és important: manualment o mecànicament; però sobretot hi ha un aspecte importantíssim a tenir en compte: el processament, conservació i magatzematge de les herbes, fruits i flors. Les condicions perquè una infusió o tisana sigui de qualitat òptima i no contingui residus depèn d’aquests factors.

Últimament s’ha posat de moda les infusions i tes amb mil sabors que van més enllà de la camamilla, el poniol, la marialluïsa, el te negre i verd. Però aquests sabors, són originals? Entenc que si ens venen una infusió amb gust a plàtan i maduixa, la fruita ha d’existir amb les moltes tècniques que hi ha avui dia de liofilització i deshidratació. Perquè sinó estaríem parlant d’una llaminadura industrial amb colorants i saboritzants!

Les infusions han de continuar essent SANES i per tant els ingredients que s’hi afegeixen també.

Jo encara prenc infusions amb herba i fruita fresca, del temps, perquè a cada estació la natura ens regala una autèntica farmaciola preventiva per reforçar la nostra salut. Les meves generacions passades es prenien les infusions i tisanes per novenes, així si es trobaven constipats feien una novena (9 dies) bevent tisanes de farigola i saüc.

Hi ha una infusió per cada moment del dia, al matí van molt bé les estimulants com els tes, el romaní, fruita àcida; ben dinat les reines són les digestives amb menta, poniol, fonoll, regalèssia, matafaluga, anís verd, camamilla... i a mitja tarda i vespre les que contenen fruits vermells, canyella, i flors com el gessamí, les roses, l’hibisc, l’espígol...

Però sobretot ja que hem aconseguit recuperar la magnifica tradició de prendre infusions, fem-ho bé per poder-nos beneficiar dels seus efectes terapèutics, assegurant que els ingredients que contenen són reals, nets, bons i de la màxima qualitat, a poder ser ecològics.

Iolanda Bustos

Cuinera, escriptora, comunicadora i docent especialista en botànica

www.iolandabustos.com

Mapa del web  /  Política de privacitat  /  Termes i condicions d'ús  /  Ús de cookies

Copyright 2010 Cafès Cornellà