Facebook Twitter Instagram Pinterest Linkedin
Degradat

El Pa

Mai la màgica combinació d'aigua, sal, farina fermentada, llevat i massa mare ha estat tan de moda. Si durant segles el pa ha estat l'aliment bàsic de les famílies i un reflex d'estatus, ja que antigament "el poble" consumia pa negre (de sègol) i les classes més benestants el pa blanc (de blat), després d'una infinitat de vaivens, ara gran nombre de varietats de pa de qualitat han aterrat a les nostres fleques.

Durant uns anys, trobar un bon pa s'havia convertit en missió impossible no només perquè no ho trobéssim sinó perquè tampoc teníem temps de buscar-lo, la crisi econòmica i la tornada als valors tradicionals han facilitat la proliferació d'una infinitat de forns que elaboren els seus productes sota una màxima: recuperar l'elaboració artesanal d'aquest producte quotidià per transformar-lo en veritables obres d'art.

Segons la majoria d'obradors, el realment important en qualsevol elaboració artesana és triar bones primeres matèries: farines preferiblement mòltes a la pedra, fer un bon pastat, controlar bé les quantitats d'aigua i sal i sobretot, optar per llargues fermentacions, ja que el procés que no passa de manera natural abans de fer el pa, s'ha de fer després a l'estómac i les nostres digestions se'n ressentiran! Podríem emmarcar aquesta fabulosa manera de treballar en la filosofia del moviment "Slow Food" o "Km 0", és a dir productes elaborats amb ingredients locals i en què els processos d'elaboració no han estat accelerats en pro del benefici econòmic sinó a favor de la qualitat.

COM DISTINGIR UN BON PA? El pa artesà normalment té una forma irregular, amb una crosta cruixent que fins i tot ressona, la molla fresca i humida amb un punt àcid, i a més accepta la descongelació sense que les seves qualitats es vegin disminuïdes. En canvi el pa industrial precuinat normalment no té forats en la seva molla, pesa poc és insípid, amb poca escorça, no s'ha de congelar i normalment te'l serveixen calent sota el lema-trampa: acabat de fer! Això sí, passada una hora s'ha convertit en un producte immenjable i gomós.

Mapa del web  /  Política de privacitat  /  Termes i condicions d'ús  /  Ús de cookies

Copyright 2010 Cafès Cornellà